Превод

четвъртък, 23 февруари 2023 г.

Част 3 - Индия пъстра и различна -13.02.2023

 Третият ден от пребиваването ми в Индия започна със закуска. Храната е пикантна, точно такава каквато я обичам. Взимам си любимия омлет, чай масала, превъзходен. Опитвам разни сосчета и много манго и ананас. Но за храната ще пиша специално.

Както вече споменах, хотелът ни в Делхи не е в центъра, името му е Golden Tulip, някаква верига. Не разбрах дали другите 2 сгради са от тази верига, интериорът е добре оформен, чисто и приятно - зелени площи, цветя и маймунки. 










Групата е сравнително точна, потегляме за Агра с 10 минути закъснение :). По пътя отново виждаме интензивен трафик, беднотия, строителство. След около час сме на частна магистрала за Агра. По-спокойно и по-бързо се движим. Засадени площи с различни култури, тухларници. Селското стопанство е основа на индийската икономика. Отглеждат се чай, захарна тръстика, царевица, бобови култури, пшеница, ядки, тютюн и разбира се, ориз.  Отглеждат много подправки. 

Животновъдството е също силно развито. Едрият рогат добитък се отглежда предимно за мляко. Тъй като кравата е свещено животно в индуистката религия, от нея се използва само млякото. 

По пътя спираме на 2 места за цигара и тоалетна. На тези спирки опитах напитка, нещо средно между кафе и боза. Вкусна беше. Тоалетните бяха чисти! По пътя опитахме и небезизвестния ром "Стар монах", който е по-добър от кубинския.




Река Ямуна или Джамна /приток на Ганг/ която ще видим и в Агра. Тач Махал е построен на левия и бряг.




В тези глинени чашки индийците пият божествения чай МАСАЛА, това е зелен чай, в който се добавя специална смес от подправки  - кардамон, канела, джинджифил, карамфил и мляко. 
А рецептата е тук.
Пристигаме в Агра след 4 часа, влизаме в града и първата ни спирка е пред Червената крепост. Влизаме през главната порта и се наслаждаваме. Фортът е построен от моголския император Акбар и е основна резиденция на Моголите. След това столицата е преместена в Делхи. Включена е в списъка на Юнеско през 1983г. В крепостта е живял шах  Шах Джахан (господар на света) със съпругата му  Мумтаз Махал (възвишената в двореца) и в последствие заточен в крепостта, от където е гледал гробницата на любимата му жена.



















Следва посещение на фабрика за производство на мрамор, по специална техника за инкрустация на скъпоценни камъни върху бял мрамор. Прекрасна изработка, но на цени които не са ми възможни.

И пристигане в хотела  Clarks Shiraz Checkers., където получаваме напитка за добре дошли!
Предстои ни ранно ставане за посрещане на изгрева в Тадж Махал.











Няма коментари: