Превод

неделя, 12 март 2023 г.

Част 6 Индия - Джайпур - розовият град - 16.02.2023

 Джайпур - Градът на победата. Наричат го розовият град, защото сградите му се боядисват в този цвят. За първи път били боядисани във връзка с визита на  принц Албърт през 1876г. На мен обаче този цвят не ми изглежда розов. Влизаме в двореца на махараджата от централния вход. В едно от крилата са личните покои на махараджата, който е публична личност. Ако се намира в двореца, личният му флаг е издигнат заедно с този на щата.  В другите крила се помещават музеи. Пазят се сребърните съдове, наречени гангажали, в които дядото на махараджата решил, че водата в Англия не става за пиене и се подсигурил с  2такава от Ганг в съдове от 8 000 литра. Съдовете се намират в центъра на градския дворец, в залата за аудиенции. Има няколко музея - на дрехи на махараджите, снимки от живота им, разкошна зала за заседания, съдове и други лични вещи.


















Излизайки от двореца попадаме в чудния свят на Джантар Мантар - каменна обсерватория. Името идва от „янтра“ („инструмент“), и „мантра“ („формула“, или в този контекст „изчисления“). Затова Джантар Мантар буквално означава „инструмент, с който може да се правят изчисления. В обсерваторията разглеждаме впечатляващи инструменти - извита мраморна стълба, която пресича пирамида от стъпала с купол на върха за определяне на времето с точност до минута. Съоръженията са изградени така, че да може да се наблюдава движението на небесните тела. Пет такива обсерватории са построени в Индия в началото на 17в. Видях инструмент, който наподобява на махалото на Фуко.









И последно за деня, отправяме се към Дворецът на вятъра /Хава Махал/. Построен е от махараджата, за да могат жените от харема му да наблюдават градския живот. Тази красива червена сграда с 5 реда украсени каменни решетки балкони и с 953 прозорец е една прекрасна живописна фасада. Дълбочината на сградата е само една стая. Не го посещаваме отвътре. Странно, защото входът за чужденци е само 50 рупии, за индийци е 10. Бих платила, но ... липса на информация, за съжаление! 

Разходихме се по централната улица, посетихме заведение очно срещу двореца и опитахме разкошната напитка "Манго ласи", на млечна основа, с манго. Много вкусна!









Няма коментари: