Превод

неделя, 12 март 2023 г.

Част 5 - Индия -пъстра и различна -15.02.2023

 Джайпур е  сравнително малък за Индия град, само 3 милиона жители. Столица е на щата Раджастан. Хотелът, в който се настаняваме е Рамада, има басейн на покрива от където се открива страхотна гледка.



Трите нощувки в хотел Рамада, Джайпур са изпълнени с предизвикателства. Ключът за стаята ни постоянно дава дефект. Отваря много трудно с многократно намагнитване на рецепцията. В крайна сметка, стигнах до извода, че четящото устройство на бравата не работи добре. 

След закуска - чудесен омлет с много подправки, ананас, манго и чай "Масала" се отправяме към автобуса. Предстои ни вълнуващо изкачване със слон до крепостта дворец  Амбър. Намира се на 11км разстояние от Джайпур. В крепостта може да се влезе по 3 начина - пеш, с джип и на слон. Ние използвахме слон. По време на екзотичното пътуване ни следваха продавачи на сувенири, фотографи, които по-късно ще ни донесат албумчета със снимки. Гледката и емоцията си струват.


Обектът  е  истинско бижу, красотата му не може да се опише с думи. Не случайно е под закрилата  на ЮНЕСКО от 2013 г. 

След като се смъкваме от слона, очите ни са отправени към двора и сградите в крепостта. Влезли сме през Слънчевата порта, а тя води към първия основен двор. В него махараджата е  провеждал преглед на войската. Това е мястото, където са се събирали военните. По стълбите се отправяме към храм, където махараджите са се покланяли. 








Във втория двор е мястото за публични аудиенции, наречено Diwan-i-Aam. Построена е  с двоен ред колони, Diwan-i-Aam е издигната платформа с 27 колонади, всяка от които е монтирана с капител във формата на слон, с галерии над него. 










Третият двор е мястото, където са били разположени личните 
 покои на  махараджата, семейството му и служителите. В този двор се влиза през Ganesh Pol или Ganesh Gate, която е  украсена с мозайки и скулптури. Дворът има две сгради, една срещу друга, разделени от градина, И двете са много изящни. 









Четвъртият двор е мястото, където са живели жените на махараджата. Имаме малко свободно време за да се разходим и огледаме помещенията - лабиринти на харема. Откриват се чудесни гледки.
















Напускайки двореца се сблъскваме с улични търговци, фотографи, които са ни заснели и ни предлагат албуми със снимки, улични музиканти и факири. Пъстрота, блъсканица и очарование. Напускаме Амбър форт с джипове.















Няма коментари: