Превод

понеделник, 14 ноември 2022 г.

Дейност "Бродирачница" по проект "Да рисуваме с игла"

Една от най-интересните и значима по своето въздейнствие върху възпитаниците на Дневен център "Свети Неделя" е дейността, наречена "Бродирачница". Тя се изпълнява по проект"Да рисуваме с игла", финасиран от Български фонд за жените. Основната цел бе да се изгради устойчив модел за провеждане на трудотерапевтична рехабилитацея за хора с увреждане. В продължение на два месеца, възрастни и деца с търпение и постоянство бродираха закупени модели на гоблени заедно с активисти от общността на гобленарите в града. Оформен бе кът с работите на участниците, който създаде уют и чувство на удовлетвореност.
За своето постоянство, търпение и голямо старание участниците получиха сертификати.



Силна емоция и положителна енергия се усети когато дойде време да разрежем тортата с името на проекта. Развълнувани и усмихнати, част от участниците се опитаха да прочетат текста на своя сертификат.Те споделиха, че харесват проекта и желаят да бородират занапред.
Г-жа Мая Трендафилова, арт-терапевт в центъра, сподели защо бродирането може да помогне за развитие на финната моторика при хора с увреждане. Те трябва да бъдат насърчавани да се занимават с дейности, които развиват движенията с пръсти, а бродирането е една такава дейност.
С две думи, накратко, проектът създаде инструмент за социална интеграция за хора с уврежадане, учи ги на търпение, постоянство, прецизност и всичко това води до хармония, душевен уют и лесно справяне с агресията.

Няма коментари: