Превод

петък, 28 юли 2017 г.

Екип от Земеделска професионална гимназия, гр.Сандански на квалификация в Ирландия

От 10 до 21 юли трима учители от ЗПГ“Климент Тимирязев“, гр.Сандански взехме участие в десетдневен практически курс за внедряване на информационните технологии в преподаването с хорариум 60 часа. Курсът е по проект „Направи технологията свой приятел”, програма Еразъм +,ключова дейност КА1. Организиран е от English Maters и се проведе в Тринити колидж, Дъблин, Ирландия .
Професионалното развитие в този курс бе насочено към въвеждането и внедряването на информационно-комуникативните технологии в преподаването. Включихме се в практически семинари, интерактивни сесии и съвместна групова работа, което ни даде възможност да откриваме ИКТ ресурси за преподаване и учене и да ги използваме в учебните часове..
Методологията на English Maters за организиране и провеждане на обучението ни помогна да се запознаем и да проучим ирландската култура и общество чрез разработването на съвместни проекти и посещения на места с историческо и културно значение. Това ни послужи като източник на нови методи за преподаване и развиване на комуникативните компетенции на английски език. Ежедневно попълвахме дневници за проектното учене, работихме в екипи, споделяхме опит и участвахме в съвместни дейности.
От първия до последния ден времето ни бе разчетено – лекции, упражнения, дискусии, свободно време, екскурзии. Освен с основните неща, свързaни с използването на Гугъл приложенията в образованието се научихме да бъдем по-ефективни в управлението на класната стая с използване на виртуални дъски /padlet, symbaloo, linoit/, да създаваме интерактивни видео истории, електронни книги, викторини, тестове и образователни игри. Обогатихме своите знания за откриване на свободно разпространявани ресурси и информация, за въвеждане на родителите в учебния процес, за подобряване на ученическото умение за съставяне на текст и визуланото му представяне. Интересни бяха лекциите за това кога технологиите не трябва да бъдат използвани в клас, за ролята на въображението за развитието на учениците и за роботите – ще бъдат ли заменени учителите от роботи и какъв учител ще предпочетат учениците – учител робот или учител човек. Всичко това беше затвърдено в часовете за упражнения. Посетихме Гугъл Докс -силоконовата долина на Ирландия.
Нашата група представи като добра практика как използваме Buncee за интерактивно учене и представяне на наученото, на място разработена методика за учене чрез образователен артифакт и електронно портфолио за наученото по време на курса в Ирландия.
По време на престоя ни в ирландската столица организаторите на курса ни включиха в дейности за опознаване като „Вкусът на европейската храна” където представителите от всички 16 държави се бяха постарали да представят по подобаващ начин типични за своите страни храни. Създадена бе атмосфера за принадлежност към европейското семейство и за разрушаване на границите; Екскурзията до Долината на двете езера и до старата ирландска столица Килкини ни даде възможност заедно да се насладим на красивата природа, да се запознаем с историята на Ирландия. Последния ден слушахме ирландска музика, гледахме виртуозно изпълнение на ирландски танци и се опитахме да ги практикуваме. Нашата група направи и еднодневна екскурзия до Белфаст, столицата на северна Ирландия.
Определено в курсът ни хареса с това, че популяризира междукултурното учене и европейското измерение на образованието, че преподаването бе адаптирано към нашите професионални нужди, че времето ни бе уплътнено с лекции, упражнения и курсови задачи, но и че имахме възможност да опознаем забележителностите на Дъблин и региона. Имахме възможност да усетим свободолюбивия дух на ирландците и колко ценен за тях е мирът. Почувствахме колко близки по дух са двата народа – нашия и ирландския.

Участници в обучението :
Дина Кирилова – главен учител по информатика и ИТ, автор и координатор на проекта
Ваня Подгорска – страрши училител по английски език
Ботьо Пенев – старши учител по български език и литература

П.П. Дейността се финансира по линия на Програмата Еразъм +. За съдържанието носят отговорност единствено авторите. Европейската комисия и Националната агенция не поемат отговорност за начина, по който предоставената информация може да бъде използвана.

Няма коментари: