Превод

сряда, 29 март 2017 г.

Зелени умения в Испания

Екип от 12 ученици и 4 учители от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“ гр.Сандански посетиха IES Severo Ochoa - партньорско училище в Сан Хуан де Азанфранче, квартал на Севиля. В периода от 19 - 25 март те участваха в дейности за учене с преподаване по проект „Зелени умения за социално земеделие“ по програма Еразъм+, КА2, стратегически партньорства между училища. Това е първа среща за краткосрочен обмен на ученици между партньорските училища от България , Италия, Испания, Гърция, Румъния и Унгария.
По време на 5 дневния престой в красивата Андалусия, учениците и учителите на ЗПГ представиха извършените до момента на местно ниво дейности свързани с гроздето. С интерес бе проследена дейността на нашата учебно-тренировъчна фирма „Вила Мелник“, която виртуално произвежда вино от грозде. Скечовете и притчата за виното, представени от българските ученици, оказаха положително въздействие и допринесоха за създаване на сърдечна и приятелска атмосфера. Научихме за дейностите на партньорите, свързани с избраните от тях хранителни продукти. С демократичен вот бе определено лого на проекта от общо 18 представени. Доволни сме от факта, че бе избрана работата на наши ученици.
Интересни за нас бяха срещите, проведени в най-големия завод за производство на ориз в Европа и във ферма за отглеждане на портокали. Запознахме се с технологията за определяне качеството на ориза след като постъпи във фабриката за обработка. Проследихме пътя на оризовото зърно от производителя до ориза, готов за консумация след лека термична обработка. Нашите ученици имаха възможност да приготвят ориз по испанска рецепта / с хамон, стафиди, нахут и специален сос/. Да научим как се отглеждат и сертифицират екологични портокали – това бе интересно за нас. За да получат оценка и да излязат на пазара като био продукти, са необходими цели 3 години. Когато качеството на реколтата на портокаловото дърво е доказано, неговият плод може да намери място на трапезата на кралското семейство. Имахме възможност да се почувстваме кралски гости тъй като собствено ръчно набрахме и похапнахме от този вид портокал. Научихме се да различаваме кое дърво е декоративно /от него се произвеждат различни козметични продукти / и кое е за храна. Ароматът на цъфнали портокалови дръвчета ни следваше по време на целия престой в Андалусия.
С голямо удоволствие, ние заедно с останалите участници в краткосрочния обмен на ученици, наблюдавахме и участвахме в различни дейности, посветени на портокала – от традиционния испански танц до неговата употреба в кулинарията и козметиката. Успяхме да приготвим със собствените си ръце сапун с аромат на портокал и да засадим портокалово дърво в двора на училището -домакин.
Посетихме природния резерват Dehesa де Abajo, който се намира в Ла Пуебла дел Рио (Севиля) и е разположен на 617 хектара. Наслаждавахме се на богато природно разнообразие от изключителни пейзажи, езера, канали и оризища. Видяхме много птици като фламинго, рибарки, различни видове патици, коне и крави. А срещата с многото на брой щъркели ни даде възможност да оставим на красивата андалуска земя нещо българско – нашите мартеници.
Въпреки малкото време, прекарано в Испания ние успяхме да усетим гостоприемството, емоционалността и темперамента на испанския народ, креативността на испанския учител и ентусиазма, с който той преподава.
Прибрахме се в България, заредени с енергия, с идеи как да подобрим работата си и да продължим партньорството с по-голяма страст и вдъхновение.
От участниците в срещата.
П.П. Дейността се финансира по линия на Програмата Еразъм +. За съдържанието носят отговорност единствено авторите. Европейската комисия и Националната агенция не поемат отговорност за начина, по който предоставената информация може да бъде използвана.

Няма коментари: