Превод

петък, 23 март 2012 г.

Как да научим чужд език


статия от Стив Кауфман 


1)Възможност за пълноценно прекарване на времето!
До момента най-важният фактор е, колко време сте потопени в езика. Колкото повече време прекарвате с езика, толкова по-бързо ще го научите. Това означава, слушане, четене, писане, говорене и изучаване на думи и фрази. Това не означава да седите в клас, да гледате през прозореца, да не слушате  другите обучавани, които не говорят добре или пък обясненията на учителя  на собствен  език за правилата езика. Това означава да прекарвате приятно времето и да бъдете свързани с езика,  който изучавате.
2) Слушайте и четете всеки ден!
Слушайте, където и да сте на вашия MP3 плейър. Прочетете това, което слушате. Слушайте и прочетете неща, които ви харесват. Слушайте и четете нещата,за да можете да започнете да разбирате. Слушайте и четете  дори когато разбирате отделни  части. Ако упражнявате слушането и четенето, ще свикнете с езика. Един час слушане на музика или четене е по-ефективен от много часове на класа време.
3) Съсредоточете се върху думите и фразите!
За да изградите речника си, ще се нуждаете  много от това. Започнете да отбелязвате как  думите  идват заедно като фрази. Научете тези думи и фрази, чрез слушане и четене. Четете онлайн, използвайте  онлайн речници,  направете свои собствени списъци с лексика за четене и преговаряне. Скоро ще се сблъскате с нови думи и фрази, на друго място. Постепенно ще можете да ги използвате. Не се притеснявайте за това колко точно говорите, докато сте натрупали много думи чрез слушане и четене.
4) поемете отговорност за собственото си образование!
Ако не искате да научите езика, няма. Ако искате да научите езика,вземете нещата в свои ръце.  Изберете интересно съдържание за слушане и четете. Потърсете на думи и фрази, които разбирате по време на  слушането и четенето. Не чакайте някой друг да ви покажа език, нито да ви кажа, какво да правя. Открийте езика сами и се обогатявате с неговата лексика . Говорете какво чувствате . Напишете го когато се чувстваш като нея. Един учител не може да ви научи да проговорите на езика плавно, но вие  можете да го  научите постепенно , ако го искате.
5) Отпуснете се и се забавлявайте!
Не се притеснявайте за това, което не можете  да си спомните , или все още не  разбирате, или все още не може да говорите добре. Това няма значение. Вие се обучава и така ставате по=добри. Езикът ще се изясни постепенно  в мозъка ви, но това ще се случи по график, който не можете да контролирате. Така че, седнете и се наслаждавайте. Просто се уверете, че прекарвате достатъчно време с език. Това е най-голямата гаранция за успех.

Няма коментари: