Превод

неделя, 28 април 2024 г.

Ai chatbot със SchoolAI

 На 14 март гледах един уебинар по проект https://daiverse.eu/, видеото беше в etwinning, но днес не успях да го намеря. В по-горе посочения сайт стои покана за участие в курс по темата, но през октомври, ноември. Това ме провокира да направя този пост.

За да се запозная с платформата SchoolAI заслуга има Arjana Blazic, учител от Хърватия, който следя с интерес.

Регистрирайки се в платформата имаш на разположение пространство. Можеш да избираш популярно, споделено и най-интересното - да създаваш свое. Това е място за учене с помощта на ИИ.

Подобно на работата в mizou можеш да подготвиш мястото за учене - даваш име, описваш за какво ще служи и как ще помага на учениците в ученето и ги им указваш какво се очаква от тях. Имаш възможност да зададеш стандарт от списък, да избереш класа. Даже можеш да запишеш разговорът да се води на български език. 

След като си готов с инструкциите, съхраняваш и използваш. Достъпът до пространството е чрез линк или QR код. връзка тук

Прозорецът ви ще изглежда така:


Ученикът въвежда името си и е в пространството. Аз експериментирам отново с Джон Атанасов. Ученикът трябва да  разбере какви са  предпоставките за появата на компютъра, кой е Джон Атанасов и какъв е неговия принос за това.

Разговорът се води по подобие на бот-а създаден в mizou , но звуковия отговор е ужасен. Тук езиците са малко, а не както в mizou (50 на брой).


Не може ученикът да отговаря с микрофон, но е добре, че ботът разбира български. По-важно е обаче, че има "украински" 😒. 

В тази платформа ученикът не може да заяви, че е приключил работата си. Учителят може да му я върне, той да доработи и да промени оценката си. 

Учителят може да приключи сесията, да прегледа чатът, да го спре или да премахне ученика. 



 Може да разгледа работата и оценката, която ботът дава:


Интересното тук е, че работата на учениците може да се изтегли в екселски файл, който обаче с кирилицата не сработва. 
Платформата работи с OpenAI, а Mizou с ChatGPT. 
Другата разлика е, че SchoolAI e разработка за училищата от САЩ. 
Да се надяваме, че в скоро време ще има и български език и нещата ще бъдат добри.




Няма коментари: