Превод

понеделник, 4 март 2024 г.

AI Chatbot С MIZOU.COM

Платформата mizou.com предоставя на учителите прекрасна възможност, използвайки изкуствен интелект да  създадат и предоставят на своите ученици бот, който да направи класната стая по-атрактивна и интересна. Безплатната версия дава възножост да създадвш ботове, както и да използваш създадени такива. Има ограничение за 50 участника в сесии на ден, използва се:

✔️ Основен модел: GPT-3.5
✔️ Поверителност и сигурност на данните
✔️ До 50 езика
✔️ Реч към текст
✔️ Текст в говор

Харесах тази прекрасна платформа защото учителят може да направи бот по собствен сценарий, да даде инструкции и правила за работа,   да го предостави на учениците с линк или QRкод и след това да оцени тяхното умение да задават въпроси или да дават отговори. Платформата не  използва данни от чатове на ученици за обучение на модели с изкуствен интелект. Затова няма изискване учениците да  влизат в системата. Техните работи се съхраняват в профила на учителя. .

А възможността да използваш ботове, създадени от друго учители е повече от чудесна възможност. Можеш да ползваш бота директно, но можеш да му зададеш други правила и да промениш подхода за оценяване.

Какво направих аз : 

AI Chatbot се каза Джон Атанасов. Ученикът е журналист и трябва да проведе интервю с Джон Атанасов. Ученикът трябва да разбере какъв е приноса на Атанасов за развитието на електронно изчислителната техника. 

Едно от важните условия е проектирането на задачата е условието да се води на български език.

Вход за провеждане на интервю  тук или със сканиране на код 


След отварне на вързката ученикът вижда този прозорец :


Попълва името си и започва работа. Ако не завърши сесията, можеш да се върнеш и да започнеш отново.
Прозорецът, в който ученикът работи изглежда така:

Освен, че ученикът може да чуе отговора на бота, той може да задае въпроса си с помощта на микрофона в дясно от полето, където може да напише своя въпрос.
Ако той не завърши сесията, това ще се отрази в учителския профил и оценяването, ако учителят е задал и времеви интервал. Ако е завършил сесията си, ученикът може да си направи самооценка и да заяви своята удовлетовореност от своята работа.
Учителският екран, свързан с текущата сесия  изглежда така:
Тези ученици, който са завършили сесията са получили оценка. В случая не е зададено време за край на сесията и за това учителят трябва да оцени, когато реши,  работите на учениците като използва менюто, появяващо се от 3те точки. Има възможност да му даде нов достъп, да приключи сесията му, да прегледа работата му и да го оцени.


Така изглежда оценката и работата на ученика, който не е изпълнил поставената задача:


А така, на ученик, който е изпълнил заданието:


Ако пък решите да използвате бот, от друг учител, не забравяйте да му зададете разговорът да се води на български език!

Интересено е, че тествайки такъв бот, забелязах че той допуска грешки. Но когато си настоятелен, получаваш адмирации, за това че знанията ти са трайни.

В следващото изображение може да се види, че  това е отразено в оценката. Вижда се и обратната връзка с ученика, в долиния ляв ъгъл.












Няма коментари: