Превод

неделя, 3 март 2019 г.

неделя, 24 февруари 2019 г.

Създаване на История със StoryMap JS

StoryMapJS е безплатен инструмент, който ви помага да разказвате истории в мрежата, които подчертават местоположението на поредица от събития. Това е нов инструмент, безплатен и лесен за използване

Има няколко начина, по които можете да направите StoryMap.
Карти
Добавете слайд за всяко място в историята си. Настройването на местоположението е толкова лесно, колкото и текстовото търсене за името, адреса или географската ширина и дължина. Можете да промените визуалния стил на картата си с няколко предварителни настройки или можете да използвате Mapbox, за да създадете свой собствен стил.

Наистина големи изображения
Можете да разказвате истории с големи снимки, произведения на изкуството, исторически карти и други файлове с изображения.


Редакторът StoryMapJS използва профила ви в Google, за да се увери, че само вие можете да редактирате вашите истории. Това ви спестява от нуждата от запомняне на друга парола и ни предпазва от това, че трябва да ви помогне, ако я забравите.

ПРИМЕРИ:




Платформа за създаване на обучения

сряда, 23 май 2018 г.

Зелени умения в Сандански

От 7 до 13 май 2018година Земеделска професионална гимназия "Климент Тимирязев" бе домакин на финалната среща по проект "Зелени умения за социално земеделие".

80 ученици и учители от Италия, Испания, Унгария, Гръция и Румъния изпълняваха дейности свързани с изследване на вредните вещества в храните / нитрати и захари/, приготвиха хляб с винена закваска, създадоха истински шедьоври от плодове и зеленчуци, като използваха древната техника "карвинг". Участницте написаха своето име на кирилица по време на урок по български език, където научиха как звучат мисли за любовта и виното на български език, прочетоха хитовото стихотворение "Горчиво вино" на Евтим Евтимов и пяха тескта заедно с Веселин Маринов.

Всички участници получиха сертификат за базови умения, придобити в дейности, свързани с отглеждане на лозя - те пелвиха училищния лозов масив, управляваха трактор, браха боб, а най-малките участници в проекта играха с понита. Те приготвиха храна си и се забавлявахме по време на пикника в учебно- опитната база на гимназията.

Учатниците посетиха Рилската обител, Роженския манастир, Мелник и областния център Благоевград. Запознаха се с технологията за производство на мелнишко вино във винарните "Вила Мелник", с. Хърсово и "Меди Валей" с.Смочево. Гостите, по случайно съвпадение, присъстваха на връчването на награда за приност в образованието "Иван Рилски" на директора на ЗПГ, Емил Терзийски.

Срещата завърши с провеждане на феситвал на качествените храни "Аз ям шедьовър", на който всяка страна представи промоционална кампания на своя избран продукт, както следва:
Италия - маслина и нейния продукт ЗЕХТИН;
Унагрия - ябълка и нейния продукт Конфитюр от ябълки;
България - грозде и неговия продукт ВИНО;
Испания - портокал и неговия продукт Конфитюр;
Румъния - мед и сладки с джижджифил и мед;
Гърция - мастикс и вълшебното дърво за добив на смолата.

Площадът на гр.Сандански бе огласен от традиционни песни и танци, изпълнени от участниците в проекта.
Международно жури, съставено от учител и ученик от всяка страна присъди и раздаде следните награди:
* Италия, Волтера - приз за най-значима промоционална кампания;
* Унгария, Диос - приз за най-креативен слоган;
* Румъния, Орадея - приз за най-добър дизайн на щанд;
* България, Сандански - приз за най-адрекватен щанд за популяризиране на продукта;
* Испания, Сан Хуан Азанфранче - приз за най-добро представяне на региона и произхода на продукта;
* Гръция, Атина - приз за най-добра екипна работа.

Събраните по време на кампанията средства са дарени на Златка Атанасова, бивш възпитаник на ЗПГ, в момента учител в спортно училище в София, която е загубила своя крак при нелеп инцидент. Те ще послужат за неговото протезиране.



събота, 17 март 2018 г.

Зелени умения в Тоскана, Италия

От 04 до 08. 03. 2018 г. шестима преподаватели от ЗПГ „Кл. Тимирязев“ взеха участие в трансгранична работна среща в град Волтера по проект „Зелени умения за социално земеделие“ програма Еразъм +, ключова дейност 2 “Стратегически партньорства между училища“. Партньори по проекта са шест страни: България, Гърция, Испания, Румъния, Италия и Унгария. В тридневното си посещение екипът участва в дейности по проекта, организирани от училището партньор и проследи уменията на учениците да се справят със задачи, свързани с приготвяне на козметични продукти, основата на които е зехтинът като съставка. Особено ни впечатли работата на италианските партньори със заинтересованите страни- производители на зехтин. Основен показател за качествен зехтин е неговата киселинност, но това може само да се установи лабораторно. Затова нашите домакини ни насочиха към внимателно четене на етикета - надписът „бутилирано в“ и името на държавата не означават, че продуктът е произведен именно там. Важни са стандартът за производство, срокът на годност. Показани ни бяха методи, с които можем да се убедим дали зехтинът, който купуваме е истински. Това са тестът на хладилника, на газовата лампа, на мирис и на вкус.
Нашият екип участва в работилница за фламбиране на плодове, производство на сладкиш с бадеми и фокача, типичен за Тоскана хляб. В програмата бе включена среща с кмета, както и запознаване със забележителностите на град Волтера и неговата древна история.
По време на срещата бе направена оценка на всички аспекти на проекта, представени и обсъдени бяха идеи, свързани с предстоящото провеждане на Европейския фестивал на качествената храна през месец май в България, мястото за щанд на всяка страна, състава на международното жури за сертифициране на зелени умения, критериите за оценка на промоционална кампания, наградите. Направена бе оценка степента на удовлетвореност на всички участници – ученици, учители, родители и заинтересовани страни.
В културната програма бе включен кратък престой в Пиза и посещение на Лука, родния град на Пучини, известен с напълно запазените ренесансови градски стени, оградили историческия център. След като са загубили военното си предназначение през 19 в., те са превърнати в пешеходна алея с дължина 4 км.
Въпреки малкото време, прекарано в Тоскана, ние успяхме да усетим гостоприемството, емоционалността и организираността на италианския народ и да се насладим изключително красивата природа и богата средновековна история на Тоскана.
Прибрахме се в България, заредени с енергия и с идеи как да се подготвим за последната среща по проекта, на която сме домакини .
Участници в транснационалната среща:
1. Христина Гълъбова - заместник директор по учебно- производствена дейност, преподавател по аграрни науки.
2. Дина Кирилова, главен учител по информатика и ИТ, координатор на проекта от българска страна.
3. Мария Удева, старши учител по хранителни технологии.
4. Надежда Мишева, старши учител по английски език.
5. Харалампи Иванов, старши учител по история.
6. Петър Пасков, старши учител по физкултура и спорт.

П.П. Дейността се финансира по линия на Програмата Еразъм +. За съдържанието носят отговорност единствено авторите. Европейската комисия и Националната агенция не поемат отговорност за начина, по който предоставената информация може да бъде използвана.